Free cookie consent management tool by TermsFeed

Elektroinstalace ve dřevostavbě

Pokud si od nás objednáte stavbu na klíč, případně stavbu k dokončení, předáme vám ji už s hotovou elektroinstalací. V tomto článku se dočtete, co všechno je v ceně a jak se o elektroinstalaci správně starat.

Ve standardním provedení dodáváme elektroinstalaci s měděnými rozvody s typizovanou rozvodnicí. V ceně jsou bílé vypínače a zásuvky Tango od firmy ABB, s nimiž máme letité, velmi dobré zkušenosti, a veškeré patice a objímky pro osvětlení.  V ceně nejsou telefonní rozvody, rozvody pro počítače, zabezpečovací zařízení ani rozvody 380 V. Ani v případě dodání stavby na klíč nezahrnuje cena dřevostavby přívod elektrického vedení do domu k rozvaděči. 


Přečtěte si, jaké nabízíme varianty dokončení stavby. 


Co tvoří elektrickou instalaci v domě? 

Rozvody elektřiny pro nás začínají u rozvodnice pro napojení obvodů celého domu včetně vrchní stavby. Jednotlivé obvody jsou chráněny jističi a kombinovanými proudovými chrániči. Přívod elektrického proudu lze v celém domě v případě potřeby vypnout hlavním proudovým chráničem, případně jističem před elektroměrem v rozvaděči měření. 

Opravy elektrických rozvodů může provádět pouze elektromechanik s odpovídající kvalifikací. Údržbu rozvodů elektroinstalace proto omezte pouze na výměnu žárovek a pravidelné čištění povrchu elektrospotřebičů, a to vždy po vypnutí hlavního chrániče, případně jističe a podle pokynů výrobců spotřebičů. Alespoň jednou za měsíc byste měli otestovat funkci proudového chrániče pomocí testu tlačítkem. 

5 zásad dobrého používání elektroinstalace 

  1. Nepoužívejte elektrické předměty, jako jsou fén nebo holicí strojek, ve vaně. 
  2. Nezapojujte ani neodpojujte pevně připojené spotřebiče. Tyto práce by měl provádět profesionál. To se týká elektrického sporáku, chladničky, digestoře, pračky a tak dále… 
  3. Neopravujte zjištěné závady v elektrické instalaci sami, pokud k tomu nemáte příslušnou kvalifikaci. 
  4. Nepřetěžujte jednotlivé zásuvkové obvody, ať už připojováním přílišného množství elektrických spotřebičů, nebo spotřebičů nepřiměřeně velkého výkonu.  
  5. Celkový připojený výkon na jeden zásuvkový obvod nesmí přesáhnout 3 520 W. 

Z hlediska požární bezpečnosti důrazně doporučujeme vybírat do svítidel jen žárovky v příkonu předepsaném výrobcem, používat pouze spotřebiče v bezvadném technickém stavu a zajišťovat pravidelné revize elektroinstalace podle ustanovení ČSN. 

Spotřebiče pro krátkodobé použití s výkonem do 2 000 W můžete připojit na zásuvkový obvod chráněný jističem s jmenovitou hodnotou minimálně 10 A, přičemž celkové zatížení zásuvkového obvodu nesmí přesáhnout 2 200 VA (3 520 VA při jištění 16 A). 

Pravidla instalace elektrických otopných těles  

V tomto případě platí dvojnásob, že byste si měli najmout odbornou firmu, obzvlášť pro instalaci otopných těles s výkonem nad 2 000 W. Tato topidla se smí připojit na samostatný obvod jedině na pevno, bez zásuvek. Každé topidlo vyžaduje samostatné jištění. Otopná tělesa s výkonem nad 2 000 W se musí zapojit přes spínací hodiny, které omezují dobu provozu na mez stanovenou místně příslušným energetickým podnikem. Pohyblivý přívod k topidlu nesmí být delší než 2 metry a musí být veden tak, aby nedošlo k jeho poškození teplem ani mechanicky.  

A na závěr rada, kterou už jste asi slyšeli už stokrát, ale je zkrátka nad zlato: Všechny druhy elektrických domácích spotřebičů nebo topidel se musí instalovat a používat v souladu s návodem od jejich výrobce. 

Mohlo by vás také zajímat: 

Životnost dřevostaveb? Odpovídáme na jednu z nejčastějších otázek našich klientů 

Dřevostavby jsou v Česku rostoucím trendem 

11 tipů pro pravidelnou údržbu koupelny a rozvodů vody v domě 


Facebook.com Pinteres instagram
Upravit nastavení cookies